Dünya Güncel Teknoloji

NASA, Bennu Asteroidinden Gelen Örnekleri Paylaştı!

NASA, geçen hafta büyük zorluklarla açabildiği TAGSAM kapsülünün içinden bir görüntüyü dünya ile paylaştı. Görüntülerde Bennu asteroidinin yüzeyinden kazıyarak çıkarılan tüm toz ve kayalar net bir biçimde görülebiliyor.

NASA, Bennu Asteroidinden Gelen Örnekleri Paylaştı!

NASA, birkaç aydır açmaya çalıştığı ve asteroid Bennu’dan alınan örnekleri içeren kapsülün içerisine nihayet erişebildi. Ve uzay ajansı, geçtiğimiz hafta Touch-and-Go-Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM) adı verilen örnek alma mekanizmasının içindekilerin yüksek çözünürlüklü görüntüsünü yayınlayarak, OSIRIS-REx uzay aracının asteroidin yüzeyinden kazıyarak çıkardığı tüm toz ve kayaları görücüye çıkardı.

 

Görüntü o kadar büyük ki, en ince detaylarına kadar yakınlaşarak inceleyebilmek mümkün. Merak edenler NASA’nın resmi internet sitesi üzerinden tam boyutlu haline şu anda erişebiliyor.

 

 

 

OSIRIS-REx ekip üyesi Lindsay Keller’ın Eylül ayında söylediği gibi, bilim insanları için çalışmalarını gerçekleştirecekleri bolca materyal mevcut. Keller’in aktardığına göre, mikroanalitik teknikler ile asteroidin neredeyse atomik ölçeğe kadar parçalara ayrılması planlanıyor. Yaklaşık 4.5 milyar yıl yaşında olduğu tahmin edilen Bennu asteroidinin bu kadar önemli olmasının sebebiyse, güneş sisteminin oluşumu ve hayatın yapısının Dünya’ya ilk nasıl geldiği hakkında ipuçları taşıyor olabileceği.

 

Bilim insanları, TAGSAM’ın dışında buldukları fazla materyalde karbon ve su izlerini keşfetti. En az 60 gram regolit almayı umut eden bilim insanları, beklenenden çok daha fazlasını almayı başardı. Ekip sadece numune donanımında biriken “bonus” olarak adlandırdığı malzemeden yaklaşık 31 gram elde etti. NASA önümüzdeki 2 yılı numunenin bazı kısımlarını analiz etmekle geçirmeyi planlıyor, ancak numunenin büyük bir kısmı gelecekteki çalışmalar ve diğer bilim insanlarıyla paylaşılmak üzere ayrılacak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL